La copa menstrual: una alternativa ecològica i feminista

Estrella Claramunt i Marina Anguas

A l’actualitat encara hi ha cultures que discriminen a la dona durant el seu període de menstruació, n’és el cas de l’Índia. La copa menstrual s’ha presentat com una alternativa a les compreses i tampons, no només ecològica, sinó també feminista ja que pretén ser una eina en la lluita per poder prendre el control sobre el nostre propi cos i els canvis que pateix i, per fer front als tabús que envolten la menstruació. 

Per què hauríem d’utilitzar-la?

  • Reducció de la impremta ecològica: el 90% d’una compresa i el 6% d’un tampó són de plàstic.
  • Conèixer millor el nostre cos.
  • Estalvi econòmic.
  • Dura fins a 12 hores.
  • Evitar el risc de patir el síndrome del xoc tòxic provocat pels tampons.
  • Menor possibilitat d’infeccions.
  • El 70% de les dones que la han provat la continuen utilitzant, a què esperes?

Durant un cicle menstrual normalment es perden una mitjana d’entre 30-50ml de sang, que serien aproximadament uns 6ml diaris, molt menys del que sembla quan s’utilitzen compreses o tampons! A més a més, també sorprèn el fet que la sang recollida en la copa és pràcticament inodora ja que en no haver entrat en contacte amb l’oxigen ni amb els químics presents en compreses i tampons no es genera la olor pròpia de la oxidació. 

Una altra avantatge de la copa envers als altres mètodes és el temps que tenim per canviar-la i és que poden aguantar fins a 12 hores posades. Tot depèn de l’abundància dels nostres períodes, emperò el temps és sempre superior al que aguanten les alternatives clàssiques. 

El procés per introduir-la és senzill a la teoria però costa adaptar-s’hi. Hem de doblegar-la i introduir-la com si es tractés d’un tampó. Un cop dins, la s’obrirà; ho podem comprovar rodejant el perímetre de l’obertura amb el dit o tibant una mica cap enfora per veure si ha fet el buit. A l’hora de treure-la només hem de trencar el buit pressionant amb el dit, retirar-la normalment i buidar el seu contingut al vàter. 

Si ens trobem en un lavabo públic que tingui una pica a l’interior la podrem netejar amb aigua de l’aixeta o amb la que portem a una ampolla. Si no és el cas, la podem netejar amb paper. 

Cal destacar que abans i després de cada període haurem d’esterilitzar la copa amb aigua bullint per evitar infeccions.  

I a més és sostenible!

Algunes empreses han decidit destinar una minúscula part dels seus beneficis a compensar la petjada ecològica, ja sigui plantant arbres (com fan algunes aerolínies) o intentant reduir la quantitat d’envasos i material plàstic dins del propi producte. S’agraeix l’intent, però per desgràcia aquestes iniciatives no ens salvaran del fet que els seus productes fets essencialment de plàstic i altres materials no reciclables seguiran tardant 200 anys en degradar-se. 

D’altres han fet un pas més enllà i han canviat els materials utilitzats a la producció: compreses i tampons fets de cotó, una alternativa més biodegradable. Tot i que en matèria de residus és més aprofitable, segueix requerint de matèries primeres (segurament importades) que implicaran una gran petjada ecològica.

Davant aquesta situació i des del punt de vista mediambiental, la copa menstrual és la millor alternativa ja que, d’una banda minimitza els residus al tractar-se d’un material reutilitzable i per l’altra, és ecològicament més sostenible a l’hora de produir-la.  

Al tenir una duració que oscil·la entre els mesos i els anys, estalvia la producció de desenes de materials d’un sol ús d’higiene femenina a més de poder-se netejar amb un material nul impacte com és l’aigua. Existeixen, a més, moltes empreses que les fabriquen amb materials orgànics o reciclats, reduint encara més la petjada.

També, i com a complement o substitut a la copa per qui així ho vulgui, existeixen abundants opcions de compreses de tela, fetes amb materials de baix impacte i fabricats a cooperatives i empreses de proximitat.

Així doncs, la copa menstrual representa una revolució a la cultura consumista de materials d’un sol ús i suposa no només una eina d’apoderament per a les que menstruen, és còmoda i respectuosa amb el mediambient és, a més a més ens ajuda a prendre consciència que reutilitzar materials, és possible.

Deixa un comentari